Free songs

Διεύθυνση

Συνέντευξη της κα. Μερόπης Παπαρούση

 
Περιοδικό VIP CLASSIC Αύγουστος 2013
Πείτε μας λίγα λόγια για σας και τη μέχρι τώρα πορεία σας.
Καταρχήν γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Ιωάννινα. Είμαι γέννημα και θρέμμα Γιαννιώτισσα. Τελείωσα το Κλασσικό Λύκειο Ιωαννίνων και περνώντας τη γνωστή διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μιου Ιωαννίνων. Αμέσως μετά το παν/μιο εργάσθηκα ως καθηγήτρια και λίγο αργότερα έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Ίδρυσα ένα πρότυπο φροντιστήριο με υψηλά εκπαιδευτικά ιδεώδη, το Σπουδαστήριο Ελληνικής Γλώσσας. Παρόλα αυτά, η εκπαιδευτική κατάρτιση συνεχίσθηκε με αποκορύφωμα την απονομή του Μεταπτυχιακού μου Διπλώματος (Master, MSc), το 2010. Στο ενδιάμεσο ολοκλήρωσα μεταπτυχιακές επιμορφώσεις σε θέματα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, όπως στην Εξέλιξη του Παιδιού, τη Δυσλεξία , τις Μαθησιακές Δυσκολίες, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, με στόχο την ολοκληρωμένη επαγγελματική μου κατάρτιση όντας πιστοποιημένο μέλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού)
Από ό,τι κατάλαβα, μιας και διευθύνετε εσείς προσωπικά το φροντιστήριο σας, απαιτείται να είστε και καλή καθηγήτρια και καλή επιχειρηματίας. Είναι εύκολο, και τι χρειάζεται για το καταφέρετε;
Είναι αλήθεια ότι δεν είναι εύκολο. Απαιτεί δουλειά και στην αίθουσα και στο γραφείο, και όπως καταλαβαίνετε πολλές ώρες εργασίας. Χρειάζεται απαραίτητα καλή οργάνωση χρόνου και δραστηριοτήτων , όπως και μεθοδικότητα. Πολλές φορές απαιτεί και θυσίες στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Αλλά για μένα αυτή είναι η χαρά μου. Και όσο οι μαθητές μου και οι γονείς τους με επιβραβεύουν γι αυτό, μπορώ να συνεχίζω να το κάνω με ευχαρίστηση.
Από ό,τι κατάλαβα, μιας και διευθύνετε εσείς προσωπικά το φροντιστήριο σας, απαιτείται να είστε και καλή καθηγήτρια και καλή επιχειρηματίας. Είναι εύκολο, και τι χρειάζεται για το καταφέρετε;
Είναι αλήθεια ότι δεν είναι εύκολο. Απαιτεί δουλειά και στην αίθουσα και στο γραφείο, και όπως καταλαβαίνετε πολλές ώρες εργασίας. Χρειάζεται απαραίτητα καλή οργάνωση χρόνου και δραστηριοτήτων , όπως και μεθοδικότητα. Πολλές φορές απαιτεί και θυσίες στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Αλλά για μένα αυτή είναι η χαρά μου. Και όσο οι μαθητές μου και οι γονείς τους με επιβραβεύουν γι αυτό, μπορώ να συνεχίζω να το κάνω με ευχαρίστηση.
Οι επιτυχίες σας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι γνωστές στη πόλη μας. Υπάρχει κάποια ειδική μέθοδος ή κάτι άλλο που χρησιμοποιείτε;
Όχι. Η σωστή αξιολόγηση του μαθητή από τα πρώτα βήματά του, οι σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούμε, η σωστή δουλειά και η στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται με το μαθητή και τους γονείς, είναι το « μυστικό» της επιτυχίας μας. Στην εκπαίδευση δεν υπάρχουν μαγικά, χρειάζεται προσπάθεια και μεθοδικότητα.
Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο « χαρακτήρας» του φροντιστηρίου σας:
Το Σπουδαστήριο Ελληνικής Γλώσσας είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας που προσφέρει γνώσεις και υπηρεσίες μέσα από ποιοτικές, και καινοτόμες διαδικασίες. Σκοπός είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να επιτύχουν τους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς τους στόχους και να καλλιεργήσουν πολύπλευρα την προσωπικότητά τους, μέσα από θετικές μαθησιακές εμπειρίες. Προσωπικά δεν πιστεύω στην αποστήθιση και την «παπαγαλία». Ο μαθητής μαθαίνει να σκέφτεται, να μελετά και να παράγει γνώση.
Η οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεάσει τη φροντιστηριακή εκπαίδευση;
Όπως καταλαβαίνετε, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και την ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις των γονιών που μας εμπιστεύονται είναι πιο αυξημένες από ποτέ άλλοτε και εμείς καλούμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες τους στο έπακρο. Φυσικά έχουμε ήδη προσαρμοστεί στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες, γι αυτό και ένα σημαντικό τμήμα των υπηρεσιών μας παρέχεται δωρεάν (όπως συγγράμματα, σημειώσεις, ειδικά τεστ). Φυσικά τα δίδακτρα μας είναι πια προσαρμοσμένα και οικονομικότερα. Αυτή μας την πρωτοβουλία την αγκάλιασε μεγάλος αριθμός μαθητών και από την εσωτερική αξιολόγηση που διενεργήσαμε φαίνεται ότι γονείς και μαθητές είναι πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.
Τι «να γίνει κανείς όταν θα μεγαλώσει»; Αντιλαμβάνεστε πως το ερώτημα είναι περισσότερο ρητορικό, όμως, θα θέλαμε την άποψή σας για τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
Κάποτε ρώτησαν τον Σωκράτη, ποιο επάγγελμα νομίζει ότι είναι το καλύτερο και εκείνος απάντησε: «Αυτό που πράττει το καλό». Αυτό που χρειάζονται κατά γενική ομολογία οι έφηβοι σήμερα είναι να θέσουν τα προσωπικά τους κριτήρια στη διαδικασία λήψης απόφασης για το μέλλον τους. Άλλωστε κανείς άλλος δεν θα ζήσει τη ζωή τους, παρά μόνο αυτοί! Στη δύσκολη αυτή απόφαση , το φροντιστήριό μας έχει τη λύση! Εφαρμόζουμε όχι ένα, αλλά δύο έγκυρα και αξιόπιστα τεστ για την αποκάλυψη της μαθησιακής κλίσης και της επαγγελματικής προτίμησης του κάθε μαθητή, από την αρχή της έναρξης των σπουδών του. Τονίζω δε, ότι η παροχή αυτή είναι δωρεάν στους εγγεγραμμένους μαθητές μας.
Το εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα καλύπτει όλες αυτές τις ανησυχίες γονέων και μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις;
Μια μικρή και σύντομη απαρίθμηση των υπηρεσιών του Σπουδαστηρίου θα απαντήσει στην ερώτηση . Εδώ θα μου επιτρέψετε να είμαι περισσότερο αναλυτική και περιφραστική. Οι μαθητές μας επιτυγχάνουν στις εξετάσεις εισαγωγής σε ανώτερες και ανώτατες σχολές στο ανώτατο ποσοστό. Το μεγαλύτερο μάλιστα, ποσοστό αφορά την εισαγωγή τους σε Ανώτατες σχολές πρώτης προτίμησης. Το φροντιστήριό μας παρέχει μία σειρά από μοναδικές, καινοτόμες και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Η χρονική διάρκεια των μαθημάτων είναι 60 και όχι 45 λεπτά. Εφαρμόζεται όπως είπα, διερεύνηση ατομικών χαρακτηριστικών των μαθητών, μέσω προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού και ειδικών σεμιναρίων. Παράλληλα προσφέρεται ειδική επαγγελματική συμβουλευτική, στοιχείο ιδιαίτερης αξίας στη σημερινή εποχή. Τα βιβλία που παρέχονται από το φροντιστήριό μας είναι απολύτως ενημερωμένα , επιστημονικά άρτια και λειτουργικά, ενισχύοντας τη διδασκαλία και διευκολύνοντας τη μελέτη του μαθητή. Όσον αφορά στους διδάσκοντες, η ομάδα των συνεργατών μου αποτελείται από δέκα (10) έμπειρους και διαρκώς επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς , με υψηλή επιστημονική και διδακτική κατάρτιση , στοιχεία που διαμορφώνουν την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εγγυώνται την επιτυχία. Η γνωστική τους επάρκεια αξιολογείται συνεχώς. Στο φροντιστήριό μας επίσης, δημιουργήσαμε προηγμένη τεχνολογική υποδομή που περιλαμβάνει : διαδραστικούς πίνακες, βιντεοπροβολείς, περιφερειακές συσκευές, φορητούς υπολογιστές, πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.α. Τέλος, στο πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων κάθε μαθητής ενημερώνεται για τα προγράμματα σπουδών σχολών που τον ενδιαφέρουν , τα επαγγελματικά δικαιώματα , τις αντιστοιχίες και τις διαφορές των τμημάτων που απαιτούν εξατομικευμένη διερεύνηση. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αποτελεί την κορύφωση της μαθησιακής διαδικασίας, στην οποία το φροντιστήριο είναι συνεχώς δίπλα στο μαθητή .Απόδειξη της ποιότητας των υπηρεσιών μας αποτελεί το γεγονός ότι πολύ σύντομα το φροντιστήριό μου θα αποκτήσει τίτλο πιστοποίησης ποιότητας ISO 9001:2008 , κάτι για το οποίο είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη. Μία τέτοια ολοκληρωμένη και μεθοδική διαδικασία, πιστέψτε με, καλύπτει πλήρως τις ανησυχίες και τις αγωνίες μαθητών και γονέων.
Πιστεύετε στη σύγχρονη γενιά. Οι νέοι έχουν πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουν. Θα τα καταφέρουν;
Είμαι βέβαιη. Οι δυσκολίες είναι η σημερινή πρόκληση για τους νέους. Πρέπει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αποκτήσουν ουσιαστικά εφόδια γνώσης και εξειδικευμένης μάθησης, ώστε να αποτελέσουν εκλεκτούς και περιζήτητους επαγγελματίες και επιστήμονες στο μέλλον. Μελέτη, μέθοδος και στόχος είναι τα εργαλεία που θέλω και επιδιώκω να προσφέρω σε κάθε μαθητή.