Free songs

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1-3

Εκτύπωση
12 December 2014, Σχόλια: 0

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ
Η στήριξη της μητέρας για ευτυχία και δύναμη στην οικογένεια
Ο ρόλος της μητέρας στην οικογένεια γίνεται σήμερα όλο και δυσκολότερος. Η ευτυχία της οικογένειας βασίζεται στη μητέρα. Οι ιδιαιτερότητες του ρόλου της χρειάζονται προσοχή. Κατανοώντας τις προκλήσεις στις οποίες υποβάλλεται, είναι δυνατόν να της δίνουμε τη στήριξη που χρειάζεται. Μια ευτυχισμένη μητέρα είναι ότι καλύτερο ως προϋπόθεση για την ευτυχία, λειτουργικότητα και δύναμη της οικογένειας.
Μια μητέρα που νιώθει τη στήριξη, την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό του συζύγου και των παιδιών της, αποκτά απεριόριστες δυνάμεις προσφοράς. Εξάλλου, από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορεί να κάνει ένας πατέρας στα παιδιά του είναι να αγαπά τη μητέρα τους
Η γυναίκα καλείται στην εποχή μας να εκπληρώνει στην οικογένεια τους ρόλους της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου και της νοικοκυράς. Οι υποχρεώσεις του κάθε ρόλου είναι μεγάλες. Το βάρος των ευθυνών που πέφτει στη γυναίκα είναι μεγαλύτερο από ότι στο σύζυγο της. Συνήθως, ο άντρας δεν έχει στον ίδιο βαθμό την ευθύνη για τα παιδιά, το νοικοκυριό και την καθημερινή φροντίδα ή συντήρηση της οικογένειας. Η κούραση, το στρες, οι επαγγελματικές ανησυχίες, οι σκοτούρες ή οι ασθένειες των παιδιών εξουθενώνουν τη μητέρα. Οι αρνητικές επιπτώσεις επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις με το σύζυγο, τα παιδιά ή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Τι πρέπει να γίνεται για την απάμβλυνση των προβλημάτων που απειλούν σήμερα τη γυναίκα ως εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγο και νοικοκυρά; Οι άνδρες πρέπει να βοηθούν με κάθε τρόπο τις συζύγους τους, ιδιαίτερα στο σπίτι όπου η συμμετοχή τους πρέπει να αυξάνεται. Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλές μητέρες που εργάζονται νιώθουν έντονα εναντίον των συζύγων τους διότι αυτοί δεν βοηθούν στο σπίτι στο βαθμό που χρειάζεται. Ο θυμός αυτός έχει αρνητικές επιδράσεις στις σχέσεις μεταξύ τους αλλά και προς τα παιδιά.
Για την ευτυχία στην οικογένεια είναι απαραίτητο οι σύζυγοι να συμμετέχουν περισσότερο σε όλες τις δουλειές, αγγαρείες και υποχρεώσεις του νοικοκυριού και της οικογένειας γενικότερα. Τα ίδια θα πρέπει να διδάσκονται από νωρίς να κάνουν και τα παιδιά όταν βρίσκονται σε ηλικία που καταλαβαίνουν και μπορούν να βοηθούν. Η ομαδική συμμετοχή στις εργασίες απαλύνει την καταπόνηση της μητέρας. Της προσφέρει έμπρακτα αγάπη γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευτυχία της οικογένειας.
Δεν είναι μόνο ο σύζυγος και τα παιδιά που πρέπει να βοηθούν την εργαζόμενη μητέρα αλλά και οι εργοδότες και η πολιτεία. Όταν οι οικογένειες που αποτελούν το βασικό κύτταρο της κοινωνίας είναι λειτουργικές, δυνατές, υγιείς και ευτυχισμένες, τα οφέλη είναι τεράστια για όλους. Σημαίνει λιγότερα κοινωνικά προβλήματα, λιγότερες δαπάνες για την υγεία, μεγαλύτερη απόδοση των εργαζομένων ανδρών και γυναικών, περισσότερη κερδοφορία των εταιρειών και καλύτερη κρατική οικονομία.
Οι ευκολίες στο χώρο εργασίας πρέπει να περιλαμβάνουν στήριξη για αντιμετώπιση των στρεσσογόνων καταστάσεων και αποφυγή ανάληψης υπερβολικών υποχρεώσεων.
(από το διαδίκτυο)
Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Να γράψετε περίληψη του κειμένου [80-100λέξεις]
2. Σύμφωνα με το κείμενο, ποιοι είναι οι ρόλοι της σύγχρονης γυναίκας;
3. Τι προτείνει ο συγγραφέας για την μείωση των οικογενειακών προβλημάτων;
4. Να μεταφέρετε στον άλλο αριθμό την παρακάτω περίοδο : «Όταν οι οικογένειες που αποτελούν το βασικό κύτταρο της κοινωνίας είναι λειτουργικές, δυνατές, υγιείς και ευτυχισμένες, τα οφέλη είναι τεράστια για όλους».
5. Να μετατρέψετε τα ρήματα του αποσπάσματος ώστε να δηλώνεται παρελθοντική χρονική βαθμίδα και μη συνοπτικό ποιόν ενέργειας: «Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλές μητέρες που εργάζονται νιώθουν έντονα εναντίον των συζύγων τους διότι αυτοί δεν βοηθούν στο σπίτι στο βαθμό που χρειάζεται».
6. Στην πρώτη παράγραφο του κειμένου, να βρείτε τα ρήματα και να δηλώσετε σε ποια φωνή βρίσκονται.
7. Να βρείτε τα ρήματα και να δηλώσετε σε ποια συζυγία ανήκουν: «Τα ίδια θα πρέπει να διδάσκονται από νωρίς να κάνουν και τα παιδιά όταν βρίσκονται σε ηλικία που καταλαβαίνουν και μπορούν να βοηθούν. Η ομαδική συμμετοχή στις εργασίες απαλύνει την καταπόνηση της μητέρας. Της προσφέρει έμπρακτα αγάπη γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευτυχία της οικογένειας.»

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ
Ο αγαπημένος μου φίλος
Στη ζωή εκτός από αγάπη υπάρχει και φιλία. Έτσι κι εγώ έχω ένα φίλο που τον λένε Μιχάλη. Με αυτόν έχουμε ζήσει καλές και κακές στιγμές.
Με το Μιχάλη είμαστε φίλοι από το νηπιαγωγείο, όπου γνωριστήκαμε. Από τότε είμαστε αχώριστοι. Γίναμε φίλοι σε ένα πάρτυ που είχε γίνει στο σχολείο, όπου βρίσκονταν και οι γονείς μας.
Ο Μιχάλης δεν είναι ούτε πολύ ψηλός αλλά ούτε και πολύ κοντός. Έχει μαύρα μαλλιά και πανέξυπνα καστανά μάτια. Έχει μακριά αλλά και δυνατά πόδια που τον βοηθάνε να παίζει καλή άμυνα στο ποδόσφαιρο. Έχει μικρή μύτη κι ένα χαμογελαστό στόμα. Επίσης έχει μικρά αυτιά αλλά ακούει πολύ μακριά. Δεν είναι καθόλου χοντρός, αντίθετα είναι λεπτός.
Είναι πολύ ευγενικός και καλόκαρδος. Έχει χρυσή καρδιά και μιλάει σε όλους με γλυκά λόγια. Είναι πάντα χαμογελαστός και δεν κρατάει κακία σε κανέναν. Μια φορά βέβαια είχαμε τσακωθεί. Διαφωνήσαμε την ώρα της γυμναστικής για το ποια ομάδα κέρδισε στο ποδόσφαιρο. Αγριέψαμε κι οι δυο πολύ. Μιλήσαμε άσχημα ο ένας στον άλλον κι αν δεν ήταν εκεί κοντά ο γυμναστής θα είχαμε πιαστεί στα χέρια. Ο θυμός και των δυο ήταν πολύ μεγάλος. Ήμουν σίγουρος ότι είχα δίκιο και δεν πίστευα ότι ο φίλος μου με αδικούσε τόσο πολύ. Είχαμε γίνει και οι δυο κατακόκκινοι από το θυμό. Δεν υποχωρούσε κανένας. Χτύπησε το κουδούνι κι έτσι σταμάτησε η αντιδικία, δεν πέρασε όμως η οργή και το παράπονο. Για δυο μέρες δεν μιλούσε ο ένας στον άλλον. Στην πραγματικότητα όμως υποφέραμε και οι δυο. Ψάχναμε ευκαιρία να μιλήσουμε αλλά δεν μας άφηνε ο εγωισμός και το πείσμα. Την Τρίτη μέρα όμως εγώ χτύπησα το πόδι μου στο παιχνίδι κι ο Μιχάλης έτρεξε κοντά μου να δει αν είμαι καλά. Έτσι γίναμε πάλι αχώριστοι φίλοι κι υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλο να μην παρασυρθούμε ξανά από το θυμό, γιατί δεν αξίζει να χαλάμε τη φιλία μας για μικροπράγματα.
Από τότε είμαστε αχώριστοι, περνάμε ευχάριστα, ιδίως όταν κάνουμε πλάκες μεταξύ μας. Είναι πανέξυπνος και αυτό τον κάνει να είναι πολυμήχανος, γι’ αυτό θα είναι πάντα αγαπημένος φίλος μου. Ο Μιχάλης σε κάθε πρόβλημα που έχω με βοηθάει και μου δίνει κουράγιο. Ελπίζω η φιλία μας να κρατήσει, ακόμα και να φύγω από αυτό το μέρος.
Εύχομαι να μείνουμε για πάντα φίλοι και να αντισταθούμε σε ό,τι προσπαθήσει να καταστρέψει αυτή τη φιλία. Η φιλία είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας και χαίρομαι που έχω έναν φίλο σαν τον Μιχάλη.

Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Πού και πότε έγινε η γνωριμία του αφηγητή με τον Μιχάλη;
2. Ποια είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Μιχάλη;
3. Ποια είναι τα προτερήματα του χαρακτήρα του Μιχάλη;
4. Για ποιο λόγο ο αφηγητής αναφέρεται στον τσακωμό του με τον Μιχάλη;