Free songs

Έκθεση Διαγώνισμα

Εκτύπωση
6 August 2014, Σχόλια: 0

Α’ Γυμνασίου
Έκθεση – Έκφραση
Ε π α ν α λ η π τ ι κ ό δ ι α γ ώ ν ι σ μ α

Α. Κείμενο

Ο Παρασκευάς μαγειρεύει
Πριν από την καταστροφή με την έκρηξη ο Ροβινσώνας έβαζε τον Παρασκευά να του μαγειρεύει τα φαγητά που ήξερε από την οικογένειά του στο Γιόρκ. Αν και στην αρχή όταν πρωτοβρέθηκε στο νησί ήταν υποχρεωμένος να ψήνει το κρέας πάνω στη φωτιά, γρήγορα ξαναγύρισε σε μαγειρέματα με βάση το βραστό κρέας, το πιο πατροπαράδοτο φαγητό των Άγγλων εκείνη την εποχή. Τώρα ο Παρασκευάς του μάθαινε συνταγές που συνήθιζαν οι φυλές των Αραουκανών ή που τις επινοούσε μόνος του.
Το ιδανικό για τον Παρασκευά ήταν βέβαια να τρώει όσο καλύτερα γίνεται αλλά να τρώει όπου να’ ναι, όποια ώρα να’ ναι και πάνω απ’ όλα να μη χρειάζεται μαγειρειό και κατσαρολικά. Η έκρηξη είχε καταστρέψει τα πιάτα και τις χύτρες που είχαν στο νησί. Έτσι, τα πουλιά που έτρωγαν, ο Παρασκευάς τα έψηνε στον πηλό. Είναι ο πιο απλός και ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να ψήσεις ένα κοτόπουλο ή οποιοδήποτε πουλί.
Ο Παρασκευάς το καθάριζε από τα εντόσθια και έβαζε μέσα στην κοψιά αλατοπίπερο, μπόλικα μυρωδικά, ακόμα και λίγη γέμιση, χωρίς να είναι πάντα απαραίτητη. Του άφηνε όλα του τα φτερά. Έφτιαχνε μετά πηλό, τον έκανε πίτα, τύλιγε το πουλί κλείνοντάς το καλά μέσα στον πηλό. Το πήλινο τσόφλι έπρεπε να έχει πάχος ένα ως τρία εκατοστά. Μέσα σε μια τρύπα άναβε φωτιά με κάμποσα ξύλα, γιατί του χρειαζόταν μια καλή θράκα. Όταν η φωτιά φούντωνε έβαζε την πήλινη μπάλα μέσα και τάιζε τη φωτιά μια δυο ώρες. Ο πηλός στέγνωνε και σκλήραινε σαν στάμνα. Στο τέλος έβγαζε τη μπάλα από τη τρύπα και την έσπαζε. Τα φτερά έμεναν κολλημένα στον πηλό και το πουλί είχε ψηθεί όπως στο φούρνο, ήταν τρυφερό και νοστιμότατο.
Μα εκείνο που άρεσε περισσότερο στον Παρασκευά, με τούτο το ψήσιμο, ήταν που έσπαζαν κάθε φορά το τσόφλι του ψημένου πηλού κι έτσι δεν υπήρχαν πιατικά για πλύσιμο και τακτοποίηση.

Β. Παρατηρήσεις

1. Να αποδώσετε το νόημα του κειμένου σε 7-8 γραμμές. (2 μον.)

2. Περιγράψτε τον τρόπο με τον οποίο ο Παρασκευάς έψηνε τα πουλιά στον πηλό.
(1 μον.)

3. α) οικογένεια, συνταγές, κρέας, έκρηξη, πιάτα, πουλιά, τρόπος, αυγό, μέγεθος, πηλός, ψήσιμο, πλύσιμο: να γράψετε τη γενική και αιτιατική ενικού και πληθυντικού αριθμού των παραπάνω ουσιαστικών. (1 μον.)

β) Να χωρίσετε τα παραπάνω ουσιαστικά σε ισοσύλλαβα και ανισοσύλλαβα και να επισημάνετε το γένος τους. (1 μον.)

4. Από το παραπάνω κείμενο να εντοπίσετε 3 σύνθετες λέξεις και να βρείτε τα συνθετικά τους. (1 μον.)

5. υποχρεωμένος, καταστρέψει, επινοούσε, ψήσιμο, πήλινο: να βρείτε τα προθήματα ή τα επιθήματα των παράγωγων λέξεων και να σχηματίσετε καινούριες λέξεις με μερικά από αυτά. (1,5 μον.)

6. Να υπογραμμίσετε τους επιθετικούς προσδιορισμούς και πάνω από κάθε προσδιορισμό να ονομάσετε το είδος του λόγου (επίθετο, αριθμητικό, αντωνυμία, μετοχή κλπ.) (1,5 μον.)
– Για να φτιάξεις τριπλή δόση κουλουράκια θα χρειαστείς τριπλάσια ποσότητα αλεύρι.
– Ο υπουργός ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη χθεσινή εκδήλωση του Δήμου.
– Αφού δεν κατέληξαν σε συμφωνία, χωρίστηκαν σε δύο αντιμαχώμενα στρατόπεδα
και ο πόλεμος ξεκίνησε.
– Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο, μας ανακοίνωσε το θλιβερό νέο.
– Πολλοί απογοητευμένοι καθηγητές επιθυμούν να διοριστούν άμεσα.
– Από τότε που έχασε την περιουσία του στο τζόγο, τον πήρε η κάτω βόλτα.
– Τόση βροχή δεν την περιμέναμε.

7. α) Να βρείτε την ονοματική και τη ρηματική φράση των παρακάτω προτάσεων, β) Να υπογραμμίσετε το ονοματικό μέρος που υπάρχει μέσα στη ρηματική φράση των παρακάτω προτάσεων. (0,5 μον.)
- Η υποδειγματική διατροφή αποτελεί τον τελικό στόχο.
- Οι επισκέπτες έφερναν πάντα κάποιο πανέμορφο λουλούδι.
- Οι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν πάντα τους κανόνες καλής διατροφής.
- Το κρασί καταναλώνεται σε μετρημένες ποσότητες από τους ενήλικες.
- Το καλό πρωινό ελέγχει την πείνα όλη την ημέρα.

8. Ποιος είναι ο συντακτικός ρόλος των υπογραμμισμένων ονοματικών μερών; (0,5 μον.)
- Αυτό το φάρμακο θεραπεύει το κρυολόγημα.
- Τα κρέατα περιέχουν θρεπτικά συστατικά.
- Οι βιταμίνες προσφέρουν πολύτιμα συστατικά στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
- Τα κρούσματα της παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι πάρα πολλά.

9. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ατόμου. Στην εποχή μας, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρέφονται σωστά. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό το φαινόμενο και ποιες συνέπειες έχει για την υγεία του ατόμου; Τι πρέπει να κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος; (150-200 λέξεις)
(10 μον.)